Shelly H&T Wi-Fi-s páratartalom és hőmérséklet szenzor bemutatása

Az európai Shelly termékcsalád megalkotott egy kombinált hőmérséklet és páratartalom érzékelő szenzort, mely wi-fivel van felszerelve, így optimalizálni tudja az otthoni vagy irodai hőmérséklet és páratartalom megfigyelését, szabályozását. A kis gömb alakú eszköz mindössze 3,5 cm-es, kétféle színben kapható, és könnyen elhelyezhető bárhová.

A szenzor alapból egy RC123-as méretű elemmel működik, mellyel 1-1,5 évig lesz üzemképes. Ha valakinél kényelmesebben megoldható a kábelezés, elérhető a szenzorból egy USB tápkábeles verzió is.

A szenzor, az elem élettartama érdekében, alapvetően offline módban működik, ami azt jelenti, hogy wi-fire csatlakozva csak akkor frissíti, és menti hőmérséklet és páraadatokat, ha a lépésközöket előre beállítjuk, és azokat az eszköz érzékeli a legtérben. Az adattárolás mellett értesítések és vezérlések is beállíthatóak, alacsony vagy magas hőmérséklet és páratartalom esetére egyaránt.

Több ilyen eszköz elhelyezésével akár a lakás vagy ház összes szobájában és helyiségében is költséghatékonyan és könnyedén követhetjük a hőmérséklet és a páratartalom alakulását, -40 és +60 °C között, illetve 0 és 100% közötti páratartalom méréssel.

A mért értékeket követve, a Shelly egyéb eszközeivel direkt vezérléssel is állíthatjuk az adott helység fűtését.

A szenzor beállítási lehetőségei:

A szenzor beállításai között megadható a mértékegység Celsius-ban vagy Fahrenheit-ben is.
Azt is beállíthatjuk, hogy milyen gyakran kapcsolódjon a szenzor a Shelly Cloud-hoz és frissítse az értékeket (kisebb időköz megadásával az eszközben lévő elem élettartama is rövidebb lesz). A két leolvasás között a szenzor alvó (és offline) üzemmódban lesz, és csak a megadott időköznként (pl. 2 óránként egyszer) ébred fel, kapcsolódik a WiFi-re, és menti el az adatokat.
Egy kivételt is megadhatunk ehhez, még pedig a Temperature Threshold menüpontban, ahol megadhatjuk, hogy akkor is csatlakozzon fel a WiFi-re és mentse az értékeket, ha az itt megadott mértékű hőmérséklet-változást érzékeli a szenzor. Ugyanezt az értéket a páratartalom-szenzornak is megadhatjuk a “Humidity Threshold” menüpontban.

Az adatmentést a Shelly Cloudba végzi el, a mérési lépésközöket az applikációban tudjuk megadni. A mért adatokat a termékhez járó ingyenes Shelly Cloud 1 évig tárolja és a szintén ingyenes Shelly okostelefon app-ban az adatok megtekinthetőek.