Otthoni napelemes rendszerek energia monitorozása

Az elmúlt években nagy ütemben kezdtek elterjedni az otthoni naperőművek, de az általuk megtermelt olcsó energia gazdaságos felhasználása, egyáltalán nem volt szempont. A közelmúltban történt jogszabályi változások következményeként ez a helyzet alaposan megváltozik.

Az energetikai válság egy globális folyamat, mely Magyarországot is érinti. A fosszilis energiák használata környezetkárosító hatással bír a Földre, így már tizenéve központi kérdés ezek kiváltása. A napenergia felhasználása teszi ezt lehetővé a legkönnyebben, a megtermelt energia tárolása azonban már egy nagyobb falat. A korábbi években, az Unió nyomására is, mindenki bátorítottak a megújuló energiák használatára, napelemek telepítésére, ezzel csökkentve a rezsiterheket. Ezt támogatva vezették be az úgynevezett szaldós elszámolást, melynek lényege, hogy az áramszolgáltatóhoz van bekötve a mi energiatermelésünk, nappal áramot teszünk a hálózatba, a napsütésmentes időszakokban pedig a szolgáltató által előállított áramot fogyasztjuk. A fogyasztást és termelést pedig évente összesítik. Ha többet fogyasztottunk, fizetünk, ha kevesebbet, akkor nyomott áron az áramszolgáltató kifizeti nekünk a termelésünk árát.

Ez a rendszer azonban nem fenntartható, tekintve, hogy napközben, a sok napelem miatt túltermelés jelentkezik a hálózatban, és ezt nem tudják tárolni az otthoni rendszerek. A szolgáltatóra nézve ez jelentős hálózatfejlesztést igényel, amire viszont nincs keret, hiszen összességében kevesebb áramot fogyasztunk az általuk előállított, és értékesített termékből. Mivel hálózatfejlesztés, a napelemek telepítésével párhuzamosan nem történt megfelelő ütemben, így a hálózat energiafelvelő kapacitása mér elérte a határát, további kapacitás híján az állam visszalépett a szaldós elszámolás támogatásától, és így a jelenlegi szabályozások mellett már erősen kérdésessé vált a napelemek telepítésének előnye.

A bejelentéstől kezdődően, az új igényt benyújtó magánszemélyek és vállalkozások – határozatlan ideig – csak a saját maguk kiszolgálására használhatják a saját zöld energiát termelő napelemes rendszereket. Este pedig vásárolniuk kell az energiát – hálózatról. … ha nincs akkumulátoruk…

A megtermelt napenergiánkat a leghatékonyabban úgy tudjuk hasznosítani, ha tudatosabban használjuk elektronikai eszközeinket, felokosítjuk, és monitorozzuk őket.

Mi, az Aquila Systems Kft csapata, már tizenéve foglalkozunk informatikai rendszerek telepítésével, üzemeltetésével, így megfelelő szakértelemmel bírunk, akár otthoni, akár ipari hálózatfejlesztésre van szükség.

Eszközeink segítségével hatékonnyá válik a felhasználók energiafelhasználása, hiszen amit lehet, akkorra időzítve használhatunk, amikor a napelemünk is termel, a napsütésmentes időszakokban meg ellenőrzés alatt tarthatjuk a fogyasztásunkat. Az általunk biztosított rendszerekből adatokat is kinyerhetünk a múltbéli, már monitorozott felhasználásunkról, így növelve tovább a hatékonyságukat.

Az ügyfélbarát, és esztétikus eszközök beépítésének, és használatának elsajátításában is segítségükre tudunk lenni a felhasználóinknak.

Keressenek minket bizalommal!